budyniowa pychota

0 (0 ocen)

  • 2 min

Wyjątkowo pyszne ciasto uwielbiaja je za równo dzieci jak dorosli.

  • 2 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    50 dkg mąki
    25 dkg masła
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany
    2 całe jajka

    1,5 kg miękkich jabłek

    Budyń:
    1,5 litra mleka
    4 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem

Budyniowa pychota - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE:
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Schłodzić przez 10 minut pod przykryciem. Następnie połowę ciasta rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód prostokątnej blachy.
    Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć równo na cieście.
    Ugotować budyń. Ciepłym budyniem zalać warstwę jabłek. Przykryć kolejną warstwą ciasta.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 50 minut. Ciasto jest gotowe, gdy zarumieni się na złoty kolor. Po wystygnięciu można je udekorować lukrem, cukrem pudrem lub konfiturą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy