Budyniowa pychota - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Schłodzić przez 10 minut pod przykryciem. Następnie połowę ciasta rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód prostokątnej blachy.
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć równo na cieście.
Ugotować budyń. Ciepłym budyniem zalać warstwę jabłek. Przykryć kolejną warstwą ciasta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 50 minut. Ciasto jest gotowe, gdy zarumieni się na złoty kolor. Po wystygnięciu można je udekorować lukrem, cukrem pudrem lub konfiturą.
Komentarze