Brzoskwiniowiec

0 (0 ocen)

Bardzo lekkie i smaczne ciasto. Pyszny dodatek do niedzielnej kawy. :-)

Składniki:

  • Mała paczka biszkoptów
    Puszka brzoskwiń w syropie
    600g jogurtu brzoskwiniowego
    2,5 łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzątku
    400 ml zimnego mleka
    2 śnieżki
    2 galaretki czerwone + szklanka wrzątku
    2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

Brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę o wymiarach 24x28cm wyłożyć biszkoptami nasączonymi w syropie z brzoskwiń.
  • 2. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Zimną zmiksować z jogurtem. Wylać na biszkopty i schłodzić do stężenia.
  • 3. Czerwone galaretki rozpuścić we wrzątku. Śnieżki ubić z mlekiem i połączyć z tężejącą galaretką. Wylać na masę jogurtową.
  • 4. Brzoskwinie pokroić wg gustu i poukładać na różowej masie.
    Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić wg przepisu, tężejące wylać na ciasto.
    Chłodzić całą noc w lodówce.

Porady

Zamiast biszkoptów można upiec biszkopt z 3 jaj.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy