Brownie

0 (0 ocen)

  • 20 min

...oto ulubione ciasto naszej 5tki...O każdej porze roku, w każdym nastroju i towarzystwie, w pracy i na urlopie..oto rozkosz dla wszystkich zmysłów ;)

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 margaryna,
    300 g gorzkiej czekolady,
    6 jajek,
    2 szkl mąki,
    2 niepełne szkl cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    4 łyżeczki cacao,
    szczypta soli,
    Polewa: 100 g gorzkiej czekolady,
    3 łyżki śmietany kremówki

Brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W kąpieli wodnej połączyć i rozpuścić czekolady z margaryną. Ostudzić i dodać stopniowo jajka i pozostałe produkty, mieszać energicznie robotem. Wylać do natłuszczonej tortownicy i piec 25-30 min w 180'C.
    Polewa:
    W kąpieli wodnej połączyć czekoladę ze śmietaną. Udekorować przestudzone ciasto. Smacznego!

Porady

Spraktykowałam, że jeśli nie posiadam w danej chwili śmietany kremówki do polewy to używam zwykłą 18stkę a nawet 12stkę (%) i niczemu to nie szkodzi :) Aby przyspieszyć całą pracę można studzić poszczególne elementy ciasta w zimnej wodzie. Ciasto ma być mokre i ciężkie a nie wypieczone i suche. Moja tortownica ma średnicę 28 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy