Boczniaki z majonezem bazyliowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zamiast chipsów możemy zjeść chrupiące boczniaki z przepysznym dipem.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 garści świeżych liści bazylii
    120 g majonezu
    2 łyżki startego parmezanu
    mąka
    2 jajka
    30 ml wody
    80 g bułki tartej
    pół łyżeczki suszonej bazylii
    sól
    pieprz
    olej słonecznikowy
    200 g boczniaków

Boczniaki z majonezem bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczniaki z majonezem bazyliowym 1. Przygotowałem majonez : blanszowałem kilka sekund bazylię, szybko odcedziłem i zahartowałem w wodzie w wodzie z lodem. Osuszyłem, a następnie zmiksowałem z gotowym majonezem i startym parmezanem. Boczniaki opłukałem, osuszyłem. Większe boczniaki pokroiłem na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepałem z wodą. Bułkę tartą wymieszałem z suszoną bazylią, solą i pieprzem. Rozgrzałem olej na głębokiej patelni. Grzyby obtoczyłem w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Partiami smażyłem w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyjąłem łyżką cedzakową i odsączyłem na papierowym ręczniku. Podałem z wcześniej przygotowanym bazyliowo-parmezanowym dipem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy