Blok mleczny

0 (0 ocen)

To trochę inna wersja znanego bloku czekoladowego. Pychotka! :)

Składniki:

  • na formę 25 x10 cm
    250 g masła
    2/3 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki wody
    500 g mleka w proszku
    miąższ z połowy laski wanilii
    2 łyżki kakao

Blok mleczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier puder i wodę. Mieszamy aż cukier roztopi się.
  • 2. Do miski wsypujemy mleko w proszku i dodajemy do niego roztopione masło oraz miąższ z połowy laski wanilii, wszystko mieszamy i ugniatamy masę.
  • 3. Odkładamy ok 1/3 masy i wsypujemy do niej kakao i dokładnie mieszamy, aby kakao połączyło się z masą.
  • 4. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, układając na przemian warstwę białą i ciemną. Deser wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy