Biszkoptowa rolada truskawkowa

0 (0 ocen)

Delikatny biszkopt z musem truskawkowym, udekorowany świeżymi truskawkami. Prosta propozycja na deser do kawy :D Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    ½ szkl. Cukru
    ¾ szkl. Mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    2 galaretki truskawkowe
    500ml. Wody wrzącej
    500g. Truskawek
    Dodatkowo:
    kilka świeżych truskawek do dekoracji

Biszkoptowa rolada truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, miksować. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przelać do formy 35x24cm. Wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, przełożyć do dużej keksówki papierem do dołu. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. Galaretki rozpuścić w wrzącej wodzie. Ostudzić i schłodzić do lekkiego stężenia. Truskawki zmiksować na puree i dodać do tężejącej galaretki. Mus truskawkowy przełożyć na biszkopt, schłodzić do całkowitego stężenia.
  • 3. Wyciągnąć roladę z formy, ściągnąć papier i udekorować świeżymi truskawkami. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy

4.09 (232 ocen)

Opublikowany w Magazynie
rolada z jabłkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Rolada truskawkowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Rolada truskawkowa

czarrna Lekki, letni deser :) 1 godz. 30 min

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Rolada biszkoptowa