Biscotti

  • wyświetlono: 224 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Włoskie smakołyki z migdałami

  • 15 porcje

Składniki

1 duże jajko
90 g drobnego cukru
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub z migdałów, jak wolicie)
100 g całych, obranych migdałów
70 g drobno posiekanej suszonej moreli

Sposób przygotowania przepisu:

Biscotti

  • 1. Jajko ubić mikserem razem z cukrem (bez rozdzielania na białko i żółtko). Dodać ekstrakt, mąkę wymieszaną z proszkiem, wsypać migdały, morelę, wymieszać.

    Obsypując dłonie mąką uformować w podłużny chlebek o długości około 20 cm. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką (ciasto będzie lepiące). Piec w temperaturze 175ºC przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć, ostudzić.

    Po wystudzeniu pokroić go nożem z piłką na 1 cm kromeczki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwaracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.

    Z przepisu otrzymamy około 15 biscotti.
    Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kuchnia włoskasucharywłoska kuchniabiscotti

Komentarze

Podobne przepisy

Pana cotta z musem truskawkowym

Dodane przez: Cukiereczek

Pana cotta z musem truskawkowym

Panna cotta to włoski deser, który...

warstwowa panna cotta

Dodane przez: Eweli

Warstwowa panna cotta

Trzy smaki panna cotty w jednym...

Chrupiący Fredek

Dodane przez: Smakchwili

Chrupiący Fredek

delikatny.. kremowy, chrupiący,...

bunet

Dodane przez: a_siucha

bunet

Bunet jest tradycyjnym deserem...

Tiramisu klasyczny włoski przepis

Dodane przez: PolskaGotuje

Tiramisu klasyczny włoski przepis

Deser który rozpływa sie w ustach:-)

Smoothie pomarańczowo-bananowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Smoothie pomarańczowo-bananowy

Pyszny mrożony napój z dużą dawką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE