Bigosik z młodej kapusty

0 (0 ocen)

Pyszny wiosenny bigosik :)

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    2 wędzone udka
    2 spore marchewki
    1/2 kostki sera feta
    Składnik dodatkowy:
    1 główka młodej kapusty (ok 60 dag)
    Przyprawy:
    pieprz, cukier, sól
    koperek
    2 łyżki masła

Bigosik z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę.
    Marchewki obieramy i kroimy w słupki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Kapustę kroimy w paski lub w kostkę.
  • 2. W garnku zagotowujemy 1/2 szklanki wody z łyżką cukru i 2 łyżkami masła.Do wody wrzucamy kapustę i marchewkę. Gotujemy 15 minut pod przykryciem.
  • 3. Dodajemy mięso, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy pokruszony ser feta. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
  • 4. Bigosik podajemy posypany posiekanym koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy