Bezy kawowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam desery o smaku kawy, dlatego do bezy dodałam kawy rozpuszczalnej. Słodki i łatwy deser.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3/4 szkalnki białek (około 5-7 sztuk, ja użyłam mrożonych wcześniej białek)
    1 szklanka cukru
    łyżka mielonej kawy rozpuszczalnej
    szczypta soli

Bezy kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubiajm z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaję cukier i miksuję tak długo aż cukier się rozpuści. Masa będzie gęsta i biała. Za pomocą rękawa cukierniczego i końcówki dużej gwiazdki wyciskam porcje bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w 180 st, po tym czasie zmiejszam temperaturę do 120 st i piekę bezy jeszcze około 40 minut. Zostawiam je w uchylonym piekarniku by wystygły.

Komentarze

Podobne przepisy