Bażant w słodkich winogronach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Umyć dokładnie bażanta i ususzyć.
2. Doprawić solą i pieprzem (także od środka).
3. Do piersi bażanta przywiązać słoninę.
4. W brytfannie podgrzać olej oraz połowę masła, następnie podpiec krótko bażanta z każdej strony.
5. Piec go dalej w uprzednio rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 C przez około 60-70 minut.
2.1. Umyć winogrona, przebrać i przepołowić, osunąć pestki.
2. Następnie roztopić pozostałe masło, dodać winogrona i krótko podgrzać, posypać cukrem pudrem i zalać czerwonym winem.
3.1.Po upieczeniu bażanta, wyciągnąć go z brytfanny.
2.. Na koniec pokroić bażanta, polać sosem z winogron i udekorować winogronami z sosu.
Porady
Do takiego dania polecam smażone ziemniaki i żołądki kurze.
Komentarze