Bażant w słodkich winogronach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiamy razem z mężem łączyć nowe smaki a bażant w słodkich winogronach jest przepyszny!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 bażant, sól, pieprz, 60 g masła, trochę oleju, 2 cienkie plastry słoniny, 200 g ciemnych winogron, trochę cukru pudru, 50 ml czerwonego słodkiego wina.

Bażant w słodkich winogronach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1uaj4rl 1. 1. Umyć dokładnie bażanta i ususzyć.
    2. Doprawić solą i pieprzem (także od środka).
    3. Do piersi bażanta przywiązać słoninę.
    4. W brytfannie podgrzać olej oraz połowę masła, następnie podpiec krótko bażanta z każdej strony.
    5. Piec go dalej w uprzednio rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 C przez około 60-70 minut.
  • image-0i653ll 2. 1. Umyć winogrona, przebrać i przepołowić, osunąć pestki.
    2. Następnie roztopić pozostałe masło, dodać winogrona i krótko podgrzać, posypać cukrem pudrem i zalać czerwonym winem.
  • image-1al2gk1 3. 1.Po upieczeniu bażanta, wyciągnąć go z brytfanny.
    2.. Na koniec pokroić bażanta, polać sosem z winogron i udekorować winogronami z sosu.

Porady

Do takiego dania polecam smażone ziemniaki i żołądki kurze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy