Batoniki muesli z mango

0 (0 ocen)

Takie batoniki to gratka dla łasuchów, którzy dbają o dietę. Słodzone daktylami i mango, pełne nasion i orzechów. Bezglutenowe, bez dodatku cukru, bez pieczenia.Pyszne!

Składniki:

  • (na blachę o wymiarach 20cm x 20cm)
    70g dowolnych orzechów
    70g nasion słonecznika
    200g suszonych daktyli
    200g świeżego mango
    150g płatków owsianych bezglutenowych
    30g ekspondowanego prosa lub ryżu
    40g nasion chia
    20g siemienia lnianego
    4 łyżki oleju kokosowego (35g)
    30g jagód goji (lub zamiennie rodzynek)
    szczypta soli

Batoniki muesli z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy i połowę nasion słonecznika mielimy na mąkę. Przekładamy do średniej miski. Daktyle miksujemy na gładko z mango, dokładamy do orzechów. Dodajemy resztę składników: płatki owsiane, ekspondowane zboża, nasiona chia, siemię lniane, jagody goji, resztę nasion słonecznika, szczyptę soli i podgrzany, płynny olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania kleistej, zwartej masy.
    Blachę do ciasta o wymiarach 20cm x 20cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy całą masę. Mokrą łyżką dociskamy masę aby pomiędzy ziarnami i nasionami nie było pustych przestrzeni. Chłodzimy w lodówce prze kilka godzin a najlepiej przez noc. Kroimy na batoniki.
    Przechowujemy w lodówce, przez maksymalnie kilka dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy