Banoffi

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jest to przepis, który łączy w sobie wszystkie najlepsze składniki. Jest też prosty w wykonaniu

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na spód:

    85 g rozpuszczonego masła
    150 g ciastek digestive, pokruszonych
    25 g migdałów, zmielonych
    25 g orzechów laskowych, zmielonych

    Składniki na masę toffi:

    2 puszki mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2 godziny pod przykryciem lub 2 puszki gotowej masy toffi (z takiej korzystałam) - każda puszka o wadze 400 g
    4 dojrzałe banany
    sok z połowy cytryny
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    75 g gorzkiej czekolady, startej
    475 ml kremówki

Banoffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połaczyć w naczyniu rozpuszczone masło, pokruszone ciastka, zmielone migdały i orzechy laskowe. Dobrze wymieszać, wcisnąć na dno blaszki do tarty o średnicy 23 cm.

    Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 10 - 12 minut. Wyjąć, wystudzić.
  • 2. Banany obrać, pokroić. Wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać esencji waniliowej i wymieszać z pokrojonymi bananami. Masę wyłożyć na spód. Wierzch przykryć masą toffi z puszki. Posypać 50 g startej czekolady.
  • 3. Kremówkę ubić, wyłożyć na czekoladę. Oprószyć pozostałymi 25 g startej czekolady.
  • 4. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała (choć nigdy nie będzie w pełni sztywna, będzie miała konsystencję masy toffi).

Porady

do bitej śmietany można dodać śmietan-fix aby była "twardsza"

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy