Bakaliowe batoniki

0 (0 ocen)

  • 55 min

Batoniki powstały z inspiracji przepisem Nigelli Lawson, dopasowałam składniki do swoich upodobań i wyszła bardzo smaczna, z mnóstwem bakalii i ziaren, przekąska do szkoły i pracy.

  • 55 min

Składniki:

  • słodzone mleko skondensowane - 1 puszka
    płatki orkiszowe - 250 g
    żurawina suszona - 50 g
    migdały - 150 g
    pestki dyni - 100 g
    sezam - 50 g
    rodzynki - 100 g

Bakaliowe batoniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewam na moment wrzątkiem, odcedzam i osuszam na ręczniku papierowym.
  • 2. Mleko skondensowane przelewam do rondelka i mieszając lekko podgrzewam.
  • 3. Płatki orkiszowe, ziarna i bakalie przekładam do sporej miski i mieszam. Wlewam podgrzane mleko i wszystko bardzo dokładnie mieszam, do czasu, aż płatki i bakalie wchłoną całe mleko.
  • 4. Do formy o wymiarach 23x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia przekładam mieszankę bakalii, ziaren i mleka. Bardzo delikatnie, bez ugniatania, wyrównuję wierzch.
  • 5. Wstawiam do nagrzanego do 130*C piekarnika i pikę 40 minut. W razie potrzeby przykrywając arkuszem folii aluminiowej, aby nie spiekły się od góry.
  • 6. Lekko przestudzone, ale ciągle ciepłe, kroję na małe kawałki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy