Babka migdałowo-makowa

0 (0 ocen)

Mój sposób na wykorzystanie białek

Składniki:

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    białka jaj - 6 szt
    mak mielony sypki - 0,5 szkl
    migdały tarte - 0,5 szkl
    cukier - 0,5 szkl
    cukier waniliowy - 1 opak
    margaryna - 200 g
    mąka - 250 g
    sól - 1 szczypta
    tłuszcz do formy

Babka migdałowo-makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka migdałowo-makowa 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
  • 2. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym, dodać do piany, dalej ubijać.
  • Babka migdałowo-makowa 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
  • Babka migdałowo-makowa 4. Następnie wsypać migdały i mak, łyżką wymieszać.
  • Babka migdałowo-makowa 5. Margarynę rozpuścić, ostudzić, wlać do masy, wymieszać.
  • Babka migdałowo-makowa 6. Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Piec w piekarniku w 175 stop.przez 35 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy