Babka makowa

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób

Wielkanocna babka z makiem

  • 50 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - 125 g masła
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka maku niemielonego
    - 1 szklanka białek
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - 1 łyżeczka aromatu do ciasta
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Babka makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić.
    W misce wymieszać suche składniki ciasta - mąkę, mak, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
    W innej misce ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać po trochu cukier.
    Do ubitych z cukrem białek dodać wymieszane wcześniej suche składniki, rozpuszczony tłuszcz i aromat. Delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
    Ciasto wylać na formę do babki uprzednio wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy