Babka to obowiązkowe ciasto na moim świątecznym stole . Tą uwielbia mój synuś .
1 godz. 40 min
Składniki:
-30 dag mąki
-2 dag drożdzy
-15dag cukru
- 1/2szkl ciepłego mleka
-7 dag roztopionego i przestudzonego masłą
-2 żółtka
-1 jajko
-10 dag rodzynek
-lukier do dekoracji
Babka drożdżowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, ciepłego mleka, 3 łyżek mąki i 1 łyżki cukru, robimy zaczyn, wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę,cukier,żółtka i jajka wszystko dokładnie łączymy, na końcu dodajemy masło i całość wyrabiamy na gładkie ciasto,przekładamy do miski,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 70 minut. Do wyrośniętego ciasta dodajemy sparzone rodzynki i zagniatamy ciasto. Przekładamy do natłuszczonej foremki na babkę z kominem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni i pieczemy 40 minut. Ostudzona babkę lukrujemy.
Komentarze