Babka drożdżowa z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Babka to obowiązkowe ciasto na moim świątecznym stole . Tą uwielbia mój synuś .

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -30 dag mąki
    -2 dag drożdzy
    -15dag cukru
    - 1/2szkl ciepłego mleka
    -7 dag roztopionego i przestudzonego masłą
    -2 żółtka
    -1 jajko
    -10 dag rodzynek
    -lukier do dekoracji

Babka drożdżowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, ciepłego mleka, 3 łyżek mąki i 1 łyżki cukru, robimy zaczyn, wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę,cukier,żółtka i jajka wszystko dokładnie łączymy, na końcu dodajemy masło i całość wyrabiamy na gładkie ciasto,przekładamy do miski,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 70 minut. Do wyrośniętego ciasta dodajemy sparzone rodzynki i zagniatamy ciasto. Przekładamy do natłuszczonej foremki na babkę z kominem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni i pieczemy 40 minut. Ostudzona babkę lukrujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy