Babeczki z ricotty i herbatników

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Zostało mi trochę ricotty i wymysliłam taki deserek. Jest prosty, szybki i bardzo smaczny! Myślę, że może być alternatywą dla tradycyjnej wielkanocnej paschy.

  • Łatwy

Składniki:

  • - ser ricotta: 300 gramów
    - mleko: 0.5 szklanki
    - Żelatyna: 3 łyżeczki
    - cukier puder: 4 łyżki
    - herbatniki opakowanie: 2 sztuki
    - polewa czekoladowa: 0.5 szklanki
    - likier Amaretto: 2 łyżeczki

Babeczki z ricotty i herbatników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmiksować z mlekiem, cukrem i likierem na gładką masę.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl ciepłej wody i wymieszać z serem.
  • 3. Herbatniki pokruszyć i także dodać do masy serowej. Masę przełożyć do foremek na babeczki i odstawić do lodóki do stężenia.
  • 4. Przed podaniem babeczki wyjąć z foremek i polać polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy