Babeczki wiśniowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Inspiracją do stworzenia tych babeczek był serial "Miasteczko Twin Peaks" i agent Cooper który zajadał się "cherry pie".

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    150 g mąk krupczatki
    250 g masła
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżka śmietany
    1 litr kompotu z wiśni z owocami
    2 łyżki mąki ziemniaczana
    1 łyżka soku z cytryny

Babeczki wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kompotu odlać pół szklanki soku i rozpuścić w nim mąkę ziemniaczaną. Resztę kompotu razem z owocami bez pestek zagotować w rondelku z dodatkiem soku z cytryny. Dodać odlaną część soku i mieszając zagęścić kompot.
  • 2. Mąkę zwykłą, krupczatkę, proszek do pieczenia, masło, śmietanę, żółtka i cukry zagnieść szybko na kruche ciasto. Natłuśić foremki na babeczki i wylepić je ciastem. Pnakłuwac widelcem i podpiec ok 5-10 min w 180st.
  • 3. Podpieczone spody napełnić kiślem wiśniowym. Z pozostałego ciasta odcinać paseczki i układać kratkę na wierzchu ciastek. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok 20-25 do zarumienienia się ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy