Ciasto powstało przez przypadek. Musiałam coś wymyślić po tym jak zważył mi się krem budyniowy. Pomysł się udał, bo ciasto było pyszne i nikt nie poznał,że jest awaryjne :)
Awaryjne ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce mąki i delikatnie każdą wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Zostawić do wystudzenia. Potem przeciąć na dwa placki.
2.Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Wtedy schłodzoną śmietankę ubić i dodać jeszcze płynną galaretkę. Na koniec dodać maliny i wymieszać.
3.Śmietankę ubić z cukrem, fiksem i śnieżką.
4.Przekładanie:
biszkopt - masa z malinami - biszkopt - masa śmietanowa - wiórka z czekolady
Komentarze