AWARYJNE CIASTO Z MALINAMI

0 (0 ocen)

Ciasto powstało przez przypadek. Musiałam coś wymyślić po tym jak zważył mi się krem budyniowy. Pomysł się udał, bo ciasto było pyszne i nikt nie poznał,że jest awaryjne :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 6 jaj
    • 6 łyżek cukru
    • 6 łyżek oleju
    • 5 łyżek mąki

    Masa z malinami:
    • 500 ml śmietanki 30%
    • 2 galaretki malinowe
    • szklanka wrzątku
    • maliny ( ok pół pojemniczka)

    Masa śmietanowa:
    • 500ml śmietanki 30%
    • śnieżka
    • 1 śmietan fix ( nie jest konieczny)
    • łyżka cukru pudru

    Dodatkowo:
    • wiórka czekolady białej i gorzkiej

Awaryjne ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce mąki i delikatnie każdą wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Zostawić do wystudzenia. Potem przeciąć na dwa placki.
  • 2. Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Wtedy schłodzoną śmietankę ubić i dodać jeszcze płynną galaretkę. Na koniec dodać maliny i wymieszać.

  • 3. Śmietankę ubić z cukrem, fiksem i śnieżką.

  • 4. Przekładanie:
    biszkopt - masa z malinami - biszkopt - masa śmietanowa - wiórka z czekolady


  • 5. Ciasto dobrze schłodzić, by stężało.

Porady

blaszka 24x33

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy