Atole to meksykański gęsty napój przygotowywany z mleka i mąki kukurydzianej (podobny do naszego budyniu), który można aromatyzować dowolnymi przyprawami, ja wybrałam obłędnie pachnący cynamon :)
Atole pachnące cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do słoiczka wsypujemy mąkę kukurydzianą i wlewamy 1 szklankę mleka. Słoiczek zakręcamy i porządnie nim potrząsamy, aby składniki się połączyły, a mąka nie utworzyła grudek.
Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko wsypujemy cukier i cynamon i podgrzewamy je na małym ogniu. Wlewamy mleko wymieszane z mąką kukurydzianą – mieszamy. Gotujemy całość około 2-5 minut (stale mieszając) aż do uzyskania konsystencji nieco rzadszej od naszego tradycyjnego budyniu.
Atole przelewamy do szklaneczek, posypujemy szczyptą cynamonu i serwujemy, smacznego ; )
Komentarze