Atole pachnące cynamonem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Atole to meksykański gęsty napój przygotowywany z mleka i mąki kukurydzianej (podobny do naszego budyniu), który można aromatyzować dowolnymi przyprawami, ja wybrałam obłędnie pachnący cynamon :)

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1,5 litra mleka

    1/3 szklanki mąki kukurydzianej

    1/3 szklanki cukru trzcinowego

    1 łyżeczka cynamonu

Atole pachnące cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoiczka wsypujemy mąkę kukurydzianą i wlewamy 1 szklankę mleka. Słoiczek zakręcamy i porządnie nim potrząsamy, aby składniki się połączyły, a mąka nie utworzyła grudek.

    Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko wsypujemy cukier i cynamon i podgrzewamy je na małym ogniu. Wlewamy mleko wymieszane z mąką kukurydzianą – mieszamy. Gotujemy całość około 2-5 minut (stale mieszając) aż do uzyskania konsystencji nieco rzadszej od naszego tradycyjnego budyniu.

    Atole przelewamy do szklaneczek, posypujemy szczyptą cynamonu i serwujemy, smacznego ; )

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy