Ciasto jabłkowo – orzechowe pachnące cynamonem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wilgotne, aromatyczne ciasto z chrupiącymi orzechami, które pojawia się na naszym stole wczesną jesienią. Nie może go też zabraknąć w święta Bożego Narodzenia.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki (na blaszkę 22x33cm lub dużą tortownicę z kominem):
    1,5 szklanki cukru,
    3 jajka,
    0,5 szklanki ciepłej wody,
    1 szklanka mleka,
    0,5 szklanki oleju,
    2,5 szklanki mąki ,
    1 łyżeczka sody,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    5 łyżek kakao,
    3 jabłka (słodkie),
    1 szklanka grubo posiekanych orzechów laskowych (można zastąpić włoskimi),
    0,5 łyżeczki cynamonu,
    cukier puder do posypania ciasta,
    tłuszcz do wysmarowania formy,
    mąka do oprószenia formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto jabłkowo – orzechowe pachnące cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę ( niezbyt drobną, ale też i nie za grubą). Przełożyć do miski, dodać posiekane orzechy, posypać cynamonem oraz cukrem, wymieszać i odstawić.
  • 2. Jajka ubić z cukrem i dodać pozostałe składniki: ciepłą wodę, mleko, olej, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać przy pomocy miksera. Na końcu dodać jabłka połączone z orzechami i wymieszać łyżką.
  • 3. Ciasto wyłożyć do porządnie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszki lub tortownicy, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 – 50 minut ( do suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować