Wilgotne, aromatyczne ciasto z chrupiącymi orzechami, które pojawia się na naszym stole wczesną jesienią. Nie może go też zabraknąć w święta Bożego Narodzenia.
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki (na blaszkę 22x33cm lub dużą tortownicę z kominem):
1,5 szklanki cukru,
3 jajka,
0,5 szklanki ciepłej wody,
1 szklanka mleka,
0,5 szklanki oleju,
2,5 szklanki mąki ,
1 łyżeczka sody,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek kakao,
3 jabłka (słodkie),
1 szklanka grubo posiekanych orzechów laskowych (można zastąpić włoskimi),
0,5 łyżeczki cynamonu,
cukier puder do posypania ciasta,
tłuszcz do wysmarowania formy,
mąka do oprószenia formy
Ciasto jabłkowo – orzechowe pachnące cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę ( niezbyt drobną, ale też i nie za grubą). Przełożyć do miski, dodać posiekane orzechy, posypać cynamonem oraz cukrem, wymieszać i odstawić.
2.Jajka ubić z cukrem i dodać pozostałe składniki: ciepłą wodę, mleko, olej, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać przy pomocy miksera. Na końcu dodać jabłka połączone z orzechami i wymieszać łyżką.
3.Ciasto wyłożyć do porządnie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszki lub tortownicy, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 – 50 minut ( do suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze