arbuzik

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

przepis od babci

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • - Biszkopt: 1 opakowanie
    - jajka: 6 sztuk
    - mąka: 1 szklanka

    - cukier: 1 szklanka

    - jogurt naturalny: 1 opakowanie

    - galaretka: 2 opakowania

    - arbuz: 1 sztuka

    - śmietana: 3 łyżeczki

Arbuzik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • arbuzik 1. Biszkopt: białka ubić z cukrem i żółtkami, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać łyżką. Przelać do formy, piec około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu wystudzić.

    Masa: arbuza wypestkować i pokroić w drobne kawałki. Jogurt połączyć ze śmietaną. Galaretki rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia, gdy będą już chłodne, wymieszać z jogurtem. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy już masa jogurtowa będzie tężała, dodać arbuza i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę na chłodny biszkopt, zalać lekko stężałą galaretką porzeczkową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy