ZUPA POROWO-SEROWA

0 (0 ocen)

  • 15 min

Prosta i smaczna. Zachwyci najbardziej wybredne podniebie.

  • 15 min

Składniki:

  • * 50 dag porów;
    * 1 cebula;
    * sól, pieprz;
    * 2 łyżki oleju;
    * 20 dag mieszanego mięsa mielonego;
    * 2 łyżki mąki;
    * litr rosołu;
    * 20 dag serka topionego o smaku śmietankowym;
    * 10 dag kremówki;

Zupa porowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory oczyścić, pokroić w krążki, umyć, osączyć na sitku.
    Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
  • 2. Mocno rozgrzać olej w garnku, smażyć na nim mielone mięso kilka minut na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić.
  • 3. Na tłuszcz ze smażonego mięsa wrzucić pory i cebulę, smażyć 2 minuty. Oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Całość zalać rosołem, gotować 5 minut. Serek Topiony zmiksować i dodać do zupy, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Włożyć usmażone mięso. Zupę przyprawić solą i pieprzem.
    Podawać na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy