Złocisty krem z kukurydzy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Lekko rozgrzewający krem z kukurydzy. Trochę słodko, trochę pikantnie, na zimowe dni.

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 kolby kukurydzy (ewentualnie około 2 puszek)
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 litr bulionu
    - 1 szalotka
    - 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki
    - 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
    - 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
    - 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
    - 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    - szczypta suszonego chilli
    - sól morska
    - pieprz

Złocisty krem z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę umyj i obierz z ziaren. Na rozgrzanej oliwie podsmaż kukurydzę, posiekany czosnek i szalotkę, kurkumę, słodką paprykę, tymianek, rozmaryn, imbir i chilli. Smaż wszystko na małym ogniu, przez około 10 minut ( uważaj, by nic nie przypalić). Dolej bulion (ja dodałam drobiowego) i gotuj zupę przez około 20 minut. Zmiksuj wszystko na gładką masę, dodaj sól i pieprz do smaku.

Porady

Najlepszy krem z kukurydzy jest na następny dzień, gdy go ponownie podgrzejemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Komentarze

Podobne przepisy