Zapiekane warzywa pod serową kołderką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Według Banku Żywności gospodarstwa domowe w Polsce rocznie marnują ponad 2 mln ton produktów (najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce i wędliny). Najwyższy czas to zmienić! Nawet z plasterka sera, jajka na twardo i kilku garści mrożonych warzyw można wyczarować smaczny posiłek.

  • 30 min

Składniki:

  • Kilka różyczek mrożonych brokułów
    Kilka różyczek mrożonego kalafiora
    1/2 opakowania mrożonego szpinaku
    Cebula
    2 plasterki sera
    2 jajka ugotowane na twardo
    Oliwa
    Kawałek imbiru
    Przyprawy (gałka muszkatołowa, pieprz, sól)

Zapiekane warzywa pod serową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Różyczki brokułów i kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
    Pokrojoną cebulę podsmażamy ze startym imbirem i ze szpinakiem, doprawiamy do smaku, mieszamy z pozostałymi warzywami.
    Całość przekładamy do żaroodpornych miseczek, na wierzch kładziemy pokrojone jajko oraz plasterek sera.
    Zapiekamy ok. 10 min w 180 st.C.

Komentarze

Podobne przepisy