Włoskie muffinki fasolowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozdzielamy żółtko od białka, białko ubijamy na sztywno. Odsączamy fasolę, płuczemy ją i jeszcze raz odsączamy, po czym przesypujemy do miski. Dodajemy do niej żółtko, 2 łyżki pomidorów, oliwki oraz wszystkie przyprawy i blendujemy na gładką masę. Kiedy masa będzie w miarę jednolita dodajemy do niej ubite białko i delikatnie mieszamy, aby obie masy się połączyły. Tak przygotowaną masę nakładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok.30 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Mieszamy serek kanapkowy (ja użyłam pomidorowego z chilli) z 2 łyżkami pomidorów z puszki i nakładamy do szprycy. Na przestygnięte muffinki kładziemy po kilka listków raszponki i rukoli (jeśli chcecie użyć tylko jednej z nich to zdecydowanie polecam rukolę do tych smaków) i dekorujemy szprycą. Na wierzchu każdej z nich układamy połówkę pomidorka koktajlowego i posypujemy czarnym sezamem.
Komentarze