Śledziowo-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie zalewamy szklanką
przegotowanej zimnej wody
i odstawiamy na 30 minut.Ziemniaki dokładnie szorujemy,
gotujemy w mundurkach
w osolonej wodzie. Śledzie
osączamy, osuszamy papierowym
ręcznikiem i kroimy
w cienkie paski.
2.Cebulę obieramy, myjemy,
kroimy w krążki. Ogórki kroimy
w plasterki. Śledzie, ziemniaki,
ogórki i cebulę mieszamy.
3.Majonez mieszamy ze śmietaną.
Doprawiamy solą, pieprzem,
sokiem z cytryny
i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Sosem polewamy
sałatkę i delikatnie mieszamy.
Szczypiorek myjemy, osuszamy
i drobno siekamy. Posypujemy
sałatkę.
Komentarze