Cukinię można dodawać do wszystkiego od mięsa po ciasto. Jest niskokaloryczna i pełna witamin. W moim wydaniu jest chrupiącym dodatkiem w formie makaronu.
Składniki:
pół główki sałaty lodowej
2 szczypiorki
1 pierś z kurczaka zamarynowana ok. godzinę wcześniej
2 ogórki gruntowe
kilka zielonymch oliwek
1 cukinia
1 jajko ugotowane na miękko
szklanka ugotowanego makaronu
Sos: 2 łyżki soku z pomarańczy, łyżka słodko-ostrej musztardy, łyżeczka miodu, 2 łyżki oliwy, łyżka octu winnego lub soku z cytryny
Sałatka z cukiniowym tagliatelle, kurczakiem i sosem musztardowo - miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę i szczypiorek kroimy drobno - układamy na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórka i oliwki kroimy w plastry, dodajemy do sałatki. Pierś kroimy na dowolne kawałki i smażymy.
2.Cukinię przekrajamy na pół, kolejno w cienkie długie plastry. Wrzucamy na 3 minuty na osolony wrzątek, kolejno 3 krotnie zmieniamy wode na zimną aż cukinia ostygnie. Odcedzamy i układamy na sałacie. Na wierzch kładziemy kurczaka, ugotowany makaron i połowę jajka. Składniki sosu mieszamy i polewamy sałatkę.
Komentarze