Ryba w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie przepadam za rybami, jednak rybę według tego przepisu robię tak często jak mogę.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g filetu z dowolnej ryby (u mnie zazwyczaj mintaj)
    2 małe cebule
    4 duże pomidory
    przyprawa do ryb
    bułka tarta
    mąka (u mnie żytnia)
    olej
    bazylia
    sól i pieprz
    ząbek czosnku

Ryba w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z ryb rozmrozić i osuszyć a następnie pokroić na małe kawałki. Rybę należy przyprawić przyprawą do ryb, panierować mąką i bułką tartą i smażyć na głębokim tłuszczu.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w większą kostkę pomidory. Przyprawiamy wszystko solą, pieprzem i bazylią. Dusimy pod przykryciem chwilkę, dopóki pomidory nam nie zmiękną. Gdy pomidory się lekko rozgotują wrzucamy usmażoną rybkę i chwilkę trzymamy razem na patelni, do przejścia smaków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy