Nie przepadam za rybami, jednak rybę według tego przepisu robię tak często jak mogę.
60 min
Składniki:
500g filetu z dowolnej ryby (u mnie zazwyczaj mintaj)
2 małe cebule
4 duże pomidory
przyprawa do ryb
bułka tarta
mąka (u mnie żytnia)
olej
bazylia
sól i pieprz
ząbek czosnku
Ryba w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z ryb rozmrozić i osuszyć a następnie pokroić na małe kawałki. Rybę należy przyprawić przyprawą do ryb, panierować mąką i bułką tartą i smażyć na głębokim tłuszczu.
2.Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w większą kostkę pomidory. Przyprawiamy wszystko solą, pieprzem i bazylią. Dusimy pod przykryciem chwilkę, dopóki pomidory nam nie zmiękną. Gdy pomidory się lekko rozgotują wrzucamy usmażoną rybkę i chwilkę trzymamy razem na patelni, do przejścia smaków.
Komentarze