Rolada śmietankowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny smak śmietany idealnie komponuje się z dżemem truskawkowym.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa śmietankowa:
    1/4 litra śmietany 18 %
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody
    1 białko
    2 łyżki cukru pudru
    Ponadto:
    słoiczek dżemu truskawkowego

Rolada śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem,przelewamy na blachę wyłożoną papierem,pieczemy w 180 stopniach 25 minut.Jeszcze ciepły biszkopt układamy na ręczniku i zwijamy w rulon.
    2.Żelatynę moczymy 15 minut w zimnej wodzie,następnie rozpuszczamy we wrzącej wodzie,przestudzamy.
    3.Białko ubijamy na sztywno,dodajemy cukier puder.
    4.Dobrze schłodzoną świeżą śmietanę ubijamy,gdy zgęstnieje dodajemy pianę z białka,oraz płynną żelatynę i jeszcze przez chwilę ubijamy.Kładziemy do lodówki,aby masa nieco stężała.
    5.Biszkopt rozwijamy,smarujemy dżemem truskawkowym,wykładamy śmietanę,rozsmarowujemy,zwijamy w rulon.Schładzamy.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy