ROLADA KAWOWO-RUMOWA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna rolada z kremem maślanym

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek (osobno białka i osobno żółtka)
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki krupczatki
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM:
    300g miękkiego masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłej wody
    około 70 ml rumu lub innego alkoholu
    dodatkowo: krokant do posypania lub starte orzechy

Rolada kawowo-rumowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Schłodzone białka ubić na sztywno,
    pod koniec dodać cukier, dalej ubijając.
    Następnie dodawać po jednym żółtku.
    Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem.
    Całość delikatnie przemieszać.
    Dużą blaszkę z piekarnika wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia,
    wylać przygotowaną masę. Piec w temperaturze około 175 stopni przez około 20 minut.
  • 2. KREM: Miękkie masło utrzeć na biały puch z cukrem,
    następnie dodać kawę rozpuszczoną w ciepłej wodzie i utrzeć.
    Na sam koniec stopniowo dodawać alkohol i dokładnie utrzeć.
  • 3. Upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę i zrolować.
    Zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 4. Wystudzony biszkopt rozwinąć,
    zdjąć papier do pieczenia. Biszkopt delikatnie skropić rumem
    i wysmarować przygotowany krem (2/3 części).
    Całość zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na około 20-30 minut.
  • 5. Następnie rozwinąć roladę posmarować z wierzchu pozostałym kremem
    i posypać startymi orzechami lub krokantem.
  • 6. Przygotowaną roladę przechowywać w lodówce i wyjmować najlepiej 20 minut przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy