Powidła z nektarynek i jabłek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Idealne połączenie, powidła smakują wybornie, doskonały dodatek do zapiekanek, deserów, porannej owsianki itd.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dużych jabłek (2,77kg)
    10 nektarynek (1,84kg)
    sok z 1 cytryny
    8 łyżek cukru, wg uznania, do smaku
    0.5 szklanki wody ( 125 ml)

Powidła z nektarynek i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane jabłka, pozbawione gniazd nasiennych pokroić i wrzucić do rondla z grubym dnem. Nektarynki pozbawić pestek, pokroić i dodać do jabłek. Dodać też sok z cytryny, wlać wodę i gotować 40 minut. Po tym czasie dodać cukier, wymieszać dokładnie i gotować jeszcze ok 50 minut.
    Z tej porcji owoców mam 2 słoiki o pojemności 0,9 litra i 3 słoiki 0,5 litrowe domowych powideł.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy