Placuszki ziemniaczane na słodko i słono!

0 (0 ocen)

  • 30 min

Najpierw babcia nauczyła mamę, później mama nauczyła mnie i teraz robię je ze wszystkim:)

  • 30 min

Składniki:

  • Pół kilograma ziemniaków
    1-cebula lub szczypiorek
    1-2 jajka
    2 łyżki mąki pszennej ( w zależności ile wody puszczą ziemniaki)
    Sól
    Pieprz czarny mielony
    Pieprz ziołowy
    Olej do smażenia

    Dodatki według własnego uznania:
    Pieczarki (starte na tartce)
    Ser żółty(starty na tartce)
    Kiełbasa (mała kostka)
    Skwarki (mała kostka)
    Cukinia (starta na tartce)

Placuszki ziemniaczane na słodko i słono! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebule obieramy, myjemy następnie ścieramy na tartce na małych oczkach, odlewamy wodę z ziemniaków. Dodajemy jajka,sól,pieprz czarny i ziołowy do smaku oraz mąkę i wszystko ze sobą mieszamy. Można dodać dodatki według własnego uznania. Masę ziemniaczana można też podzielić na dwie części i do jednej dodać np. pieczarki i ser żółty. Na rozgrzanym oleju kłaść łyżką i smażyć na złoty kolor. SMACZNEGO! :)

Porady

Placki bez dodatków świetnie smakują ze śmietana i cukrem a te z dodatkiem z keczupem i sosem czosnkowym. Można je odgrzewać na patelni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy