Najpierw babcia nauczyła mamę, później mama nauczyła mnie i teraz robię je ze wszystkim:)
30 min
Składniki:
Pół kilograma ziemniaków
1-cebula lub szczypiorek
1-2 jajka
2 łyżki mąki pszennej ( w zależności ile wody puszczą ziemniaki)
Sól
Pieprz czarny mielony
Pieprz ziołowy
Olej do smażenia
Dodatki według własnego uznania:
Pieczarki (starte na tartce)
Ser żółty(starty na tartce)
Kiełbasa (mała kostka)
Skwarki (mała kostka)
Cukinia (starta na tartce)
Placuszki ziemniaczane na słodko i słono! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i cebule obieramy, myjemy następnie ścieramy na tartce na małych oczkach, odlewamy wodę z ziemniaków. Dodajemy jajka,sól,pieprz czarny i ziołowy do smaku oraz mąkę i wszystko ze sobą mieszamy. Można dodać dodatki według własnego uznania. Masę ziemniaczana można też podzielić na dwie części i do jednej dodać np. pieczarki i ser żółty. Na rozgrzanym oleju kłaść łyżką i smażyć na złoty kolor. SMACZNEGO! :)
Porady
Placki bez dodatków świetnie smakują ze śmietana i cukrem a te z dodatkiem z keczupem i sosem czosnkowym. Można je odgrzewać na patelni.
Komentarze