Pierogi frędzelkowe z brokułowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moja rodzina uwielbia kluski , ponieważ to smaczny, symbol tradycyjnego,domowego posiłku.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    2-3 jajka
    Pół szklanki mąki pszennej
    Szklanka mąki ziemniaczanej
    Farsz:
    Pół opakowania różyczek brokuła
    0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka
    Cebula
    15 dag startego sera żółtego
    Sól
    Pieprz

Pierogi frędzelkowe z brokułowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz, ugotuj i pozostaw do wystygnięcia. Następnie zmiel i
    przełóż do miski razem z jajkami i mąką. Zarób dokładnie ciasto.
    Podziel na niewielkie kule.
  • 2. Cebulę zeszklij na tłuszczu. Mięso bardzo drobno pokrój lub zmiel i
    dodaj do cebuli. Smaż aż będzie miękkie. Brokuły ugotuj w solonej
    wodzie i rozdrobnij. Dodaj do przestudzonego mięsa razem z serem
    żółtym. Farsz przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
  • 3. Kule z ciasta rozpłaszczaj, na środek kładź porcje farszu i
    dokładnie zlepiaj brzegi formując ozdobny wzorek. Gotuj we osolonej
    wodzie, aż do wypłynięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy