Pierogi z farszem ziemniaczano-brokułowym

4.5 (144 ocen)

Zdrowo i smacznie. Pierogi z takim nadzieniem smakują wybornie.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ok 1 szklanki gorącej wody
    1 jajko
    szczypta soli

    Nadzienie:
    4 średniej wielkości ziemniaki
    ok 6 różyczek brokuła
    1 cebula
    sól, pieprz, wegeta, zioła prowansalskie do smaku
    tłuszcz do smażenia

    2 cebule
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi z farszem ziemniaczano-brokułowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę (ilość wody uzależniona od tego ile zabierze, (ok 1 szklanka).
  • nadzienie 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Ziemniaki i brokuła ugotować, pognieść widelcem, dodać przyrumienioną cebulę wraz z tłuszczem i przyprawić do smaku, dobrze wymieszać.
  • wykrawanie kółek 3. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki za pomocą szklanki.
  • ulepione pierogi 4. Ulepić pierogi.
  • 5. Pierogi wrzucać do posolonego wrzątku, od wypłynięcia na wierzch gotować ok 5 min, pierogi wyjmuj łyżką cedzakową. Pierogi podawać polane przyrumienioną cebulką i polane tłuszczem.

Porady

Pierogi podawać ugotowane z usmażoną cebulką lub ugotowane i następnie usmażone z cebulką. Do nadzienie można wykorzystać ziemniaki które pozostały z obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pierogi z farszem drobiowo-brokułowym

To może cię zainteresować