Pierogi z farszem ziemniaczano-brokułowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę (ilość wody uzależniona od tego ile zabierze, (ok 1 szklanka).
2.Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Ziemniaki i brokuła ugotować, pognieść widelcem, dodać przyrumienioną cebulę wraz z tłuszczem i przyprawić do smaku, dobrze wymieszać.
3.Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki za pomocą szklanki.
4.Ulepić pierogi.
5.Pierogi wrzucać do posolonego wrzątku, od wypłynięcia na wierzch gotować ok 5 min, pierogi wyjmuj łyżką cedzakową. Pierogi podawać polane przyrumienioną cebulką i polane tłuszczem.
Porady
Pierogi podawać ugotowane z usmażoną cebulką lub ugotowane i następnie usmażone z cebulką.
Do nadzienie można wykorzystać ziemniaki które pozostały z obiadu.
Komentarze