REKLAMA

Pierogi z farszem ziemniaczano-brokułowym

wyświetlono: 1253 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Zdrowo i smacznie. Pierogi z takim nadzieniem smakują wybornie.

opublikowany: 27.03.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ok 1 szklanki gorącej wody
    1 jajko
    szczypta soli

    Nadzienie:
    4 średniej wielkości ziemniaki
    ok 6 różyczek brokuła
    1 cebula
    sól, pieprz, wegeta, zioła prowansalskie do smaku
    tłuszcz do smażenia

    2 cebule
Ocena:

(średnia 4.5 z 144 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę (ilość wody uzależniona od tego ile zabierze, (ok 1 szklanka).
  • nadzienie 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Ziemniaki i brokuła ugotować, pognieść widelcem, dodać przyrumienioną cebulę wraz z tłuszczem i przyprawić do smaku, dobrze wymieszać.
  • wykrawanie kółek 3. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki za pomocą szklanki.
  • ulepione pierogi 4. Ulepić pierogi.
  • 5. Pierogi wrzucać do posolonego wrzątku, od wypłynięcia na wierzch gotować ok 5 min, pierogi wyjmuj łyżką cedzakową. Pierogi podawać polane przyrumienioną cebulką i polane tłuszczem.

Porady

Pierogi podawać ugotowane z usmażoną cebulką lub ugotowane i następnie usmażone z cebulką. Do nadzienie można wykorzystać ziemniaki które pozostały z obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_2816

Pierogi z farszem drobiowo-brokułowym

Pierogi z zielonym wnętrzem

kategoria: Pierogi ciasto na pierogi opublikowany: 12.11.2014 | wyświetlono: 1034 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: ziutula ziutula

pierogi na mleku z ziemniaczano-twarogowym farszem

ciasto pierogowe na mleku jest delikatne, miękkie..........SMACZNEGO!!!

kategoria: Pierogi pierogi ruskie opublikowany: 17.09.2017 | wyświetlono: 568 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: agazlotko IMG_20190607_134026_500

Naleśniki z brokułowym farszem.

Danie jest bardzo pożywne i na pewno każdemu posmakuje.

kategoria: Naleśniki opublikowany: 13.02.2014 | wyświetlono: 1972 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE