Naleśniki zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyrządzić ciasto naleśnikowe z mąki mleka, jajka, soli, oleju,odstawić na 15 minut.
Usmażyć 12 naleśników. Połowę napełnić twarożkiem,zwijając w sakiewkę.
Związać paskiem papieru do pieczenia.
Śliwki umyć,osaczyć,pokroić na ósemki.
Resztę naleśników posmarować powidłami ze śliwkami. Zawinąć w rożki.
Naleśniki ułożyć w żaroodpornym płaskim naczyniu .
Na sos zmiksować wszystkie składniki,zalać naleśniki.
Wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika do 200 stopni.
Upieczone posypać rozdrobnionymi orzechami laskowymi i pokrojoną w bardo cienkie paseczki skorka cytrynową. Od razu podawać w naczyniu w którym były zapiekane.
Można też polać zapieczone naleśniki gotowym sosem waniliowym albo czekoladowym.
Porady
Można też polać zapieczone naleśniki gotowym sosem waniliowym albo czekoladowym.
Komentarze