Kotlety z kaszy gryczanej

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kasza gryczana to bogactwo błonnika, soli mineralnych i witamin. Warto ją jeść nie tylko jako podstawowy dodatek do obiadu. Dzisiaj proponuję Wam szybkie kotleciki, które można jeść zarówno jako dodatek do mięs lub osobne danie podane np z sosem czosnkowym.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej
    20 dag pieczarek
    1 duża cebula
    2 jajka
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz
    bułka tarta
    olej

Kotlety z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0im6qgs 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle do odparowania wody i zrumienienia. Cebulę posiekaną w drobną kostkę podsmażamy na oleju.
  • image-18o7bgb 2. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy dobrze do smaku solą i pieprzem, dosypujemy 2-3 łyżki bułki tartej.

    Delikatnie moczymy dłonie w wodzie, formujemy małe, płaskie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy na oleju.
  • Podane z karkówką w cebuli. 3. Najlepiej smakują podane na gorąco. Tutaj w połączeniu z karkówką w cebuli z mojego przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/karkowka-w-cebuli

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy