Karkówka curry z aromatycznym ryżem

0 (0 ocen)

  • 26 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dla zagorzałych wielbicieli orientalnych smaków i połączenia mięsa z owocami. Najlepiej do tego nadadzą się naczynia żaroodporne na jedną porcję.

  • 26 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 plastry karkówki wieprzowej po 150 g
    2 łyżki czerwonego curry
    2 łyżki oleju z pestek winogron
    100 g ryżu
    100 g ananasa z puszki
    1 banan
    1 mała cebulka
    2 łyżki soku z limonki
    sól

Karkówka curry z aromatycznym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka curry z aromatycznym ryżem 1. Plastry karkówki oprószamy solą, obtaczamy w curry i oleju. Marynujemy przez 24 godziny.

    Ryż gotujemy we wrzątku przez 10 min, odcedzamy mieszamy z pokrojonym w kostkę ananasem. Układamy na dno naczynia po ½ porcji.
    Na ryż kładziemy po ½ banana skropionego sokiem z limonki.
    Obok kładziemy mięso, na wierzch ćwiartki cebulki.
    Całość zapiekamy około 2 godzin w temperaturze 120°C.

Komentarze

Podobne przepisy