Dla zagorzałych wielbicieli orientalnych smaków i połączenia mięsa z owocami. Najlepiej do tego nadadzą się naczynia żaroodporne na jedną porcję.
26 godz.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 plastry karkówki wieprzowej po 150 g
2 łyżki czerwonego curry
2 łyżki oleju z pestek winogron
100 g ryżu
100 g ananasa z puszki
1 banan
1 mała cebulka
2 łyżki soku z limonki
sól
Karkówka curry z aromatycznym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry karkówki oprószamy solą, obtaczamy w curry i oleju. Marynujemy przez 24 godziny.
Ryż gotujemy we wrzątku przez 10 min, odcedzamy mieszamy z pokrojonym w kostkę ananasem. Układamy na dno naczynia po ½ porcji.
Na ryż kładziemy po ½ banana skropionego sokiem z limonki.
Obok kładziemy mięso, na wierzch ćwiartki cebulki.
Całość zapiekamy około 2 godzin w temperaturze 120°C.
Komentarze