Domowe gofry

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na domowe gofry. Takie gofry najlepiej smakują z dżemem lub bitą śmietaną albo z owocami. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    1 i 1/2 szkl mleka
    2 łyżki cukru
    1 mały cukier wanilinowy
    2 szkl mąki
    1 łyżeczka z czubkiem mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    olej do pieczenia

Domowe gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy mleko i dodajemy jajka oraz cukry, mieszamy. Następnie wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, olej i ponownie mieszamy.
    Gofrownice rozgrzewamy i natłuszczamy, wlewamy łyżką porcje ciasta i pieczemy gofry na złoty kolor z każdej strony.
    Usmażone gofry kładziemy na kratkę do ostudzenia, a następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy