Ciasto bananowo-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z dojrzałych bananów i mielonych orzechów z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Pyszne i bez wyrzutów sumienia

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Banan dojrzały - 3szt
    Jajko - 2 szt
    Mąka pszenna - 100g
    Orzechy mielone - 100g (u mnie 50g laskowych i 50g migdałów)
    Olej - 1/3 szklanki
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Cukier - 3 łyżki + 1 łyżeczka
    Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
    Mleko - 2 łyżki
    Cynamon - 1 łyżeczka
    Kardamon - 1 łyżeczka

Ciasto bananowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bananowo-orzechowe 1. Mikserem mieszamy 2 jajka, mleko, 3 łyżki cukru, olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i mielone orzechy. Na końcu dodajemy 2 zgniecione widelcem banany. Dokładnie mieszamy. Do nasmarowanej foremki keksowej wlewamy pół ciasta. Rozsypujemy łyżeczkę cukru, cynamon i kardamon.

    Zalewamy resztą ciasta i na górze układamy ostatniego banana pokrojonego w plasterki.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut - do suchego patyczka. Możemy zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami do wystudzenia.

Komentarze

Podobne przepisy