Chleb na piwie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chleb w trochę innej odsłonie.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki piwa jasnego
    800 g mąki pszennej
    80 g otrębów pszennych prażonych
    1 i 1/2 łyżeczki sody
    1 i 1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    1 łyżka kminku całego (jak Ktoś nie lubi, można pominąć)
    4 łyżki słonecznika łuskanego

Chleb na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chl 1. Z podanych składników wyrobić ciasto. Przełożyć do blaszki (24 x 39) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta zwilżyć lekko osoloną wodą przy pomocy pędzelka.
  • chl 2. Piec 45 min w temperaturze 180-200 st. C.

Porady

Chleb można urozmaicić innymi ulubionymi ziarnami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy