Bagietki żurawinowe z ziołami

0 (0 ocen)

Nie ma to jak domowe pieczywo

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450
    ok. 300 ml ciepłej wody
    20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oliwy
    2 łyżki żurawiny suszonej
    posypka ziołowa :
    po 1 łyżeczce:
    -tymianku
    -majeranku
    -rozmarynu
    -oregano
    1 łyżka oliwy z oliwek

Bagietki żurawinowe z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    Zrobić zaczyn z drożdży, 2 łyżek mąki i cukru oraz 100 ml ciepłej wody, odstawić do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać do miski, dodać wszystkie składniki oprócz żurawiny.
    Zamiesić gładkie ciasto (miesić około 10 minut), pod koniec dodać żurawinę.
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat, zamiesić chwilę, aby wyszło z niego nadmiar powietrza.
    Podzielić na 6 części, uformować paluchy, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Naciąć ostrym nożem , wetrzeć delikatnie zioła wymieszane z oliwą,
    odstawić aby wyrosły.
  • 3. Piec w 175- 180 *C piekarnik góra-dół przez 15-20 minut (czas zależy od piekarnika.
    Ostudzić na kratce.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi ziołowych bułeczek może pominąć posypkę, a bagietki posmarować mlekiem przed pieczeniem.

Komentarze

Podobne przepisy