Babeczkowe lilie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smakowite babeczki do kawy. Babeczkowe lilie z masą kajmakową i płatkami migdałowymi.

  • 60 min

Składniki:


  • 2,5 szklanki mąki,
    0,5 szklanki cukru,
    2 sztuki żółtka,
    250 g margaryny,
    2 łyżki śmietany
    1 duża puszka masy kajmakowej
    2 łyżki śmietany 36 %
    15 g margaryny lub masła
    płatki migdałowe do ozdoby
    perełki jadalne do ozdoby

Babeczkowe lilie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać żółtka, cukier oraz pokrojoną w plasterki margarynę i śmietanę. Wszystko dokładnie szybko zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić ok 30 min. Gotowe ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i za pomocą babeczek wycinać kształty. Wyciętym kawałkiem wykładamy foremkę i pieczemy ok 15-20 min. w temp. 180'C. Upieczone wyciągamy z foremek i pozostawiamy do przestygnięcia. Masę kajmakową miksujemy razem ze śmietaną oraz margaryną na szybkich obrotach, aż do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do szprycy i napełniamy nasze babeczki. Płatkami migdałowymi dekorujemy babeczki a następnie robimy środeczek z jadalnej perełki. Gotowe babeczki schładzamy ok 15 min. Smacznego !!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy