Żurawionowo - migdałowe gwiazdeczki

0 (0 ocen)

smaczne ciasteczka dla każdego

Składniki:


  • 100 g suszonej żurawiny
    3 czubate łyżki płatków migdałowych
    2 jajka
    400 g mąki pszennej typ 500
    4 łyżki cukru
    16 g cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki gęstej śmietany
    125 g masła
    dodatkowo cukier puder do obtaczania

Żurawionowo - migdałowe gwiazdeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski robota z nożami do siekania wrzucić wszystkie składniki na ciastka. Używając opcji puls połączyć składniki a potem wyjąć je na blat i zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, podzielić na dwie części i wałkować na placek o grubości około 5 mm.
  • 2. Następnie z ciasta wycinać gwiazdki za pomocą foremki do ciastek. Każdą gwiazdkę obtoczyć w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Ciastka piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni ( jeżeli ciastka są cieńsze to czas pieczenia należy skrócić ). Upieczone ciastka wystudzić i zajadać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy