1.W nocy przed gotowaniem namaczam fasolę w zimnej wodzie.
Namoczoną fasolę gotuję w wodzie, w której się moczyła. Gotuję na małym ogniu, aż fasola będzie miękka ok. 1h. W razie potrzeby podlewam wodą tak, by fasola cały czas były nią przykryta.
Obieram cebulę i kroję w kostkę.Kiełbasę kroję półtalarki. Rozgrzewam patelnię z olejem i podsmażam kiełbasę, aż się zrumieni. Wtedy dodaję cebulę, mieszam i smażę na średnim ogniu, aż się zeszkli. Pod koniec dodaję majeranek oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę chwilę razem
Obieram ziemniaki, marchew i pietruszkę, płuczę w zimnej wodzie, po czym ziemniaki kroję w kostkę, a marchew i pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach.
Wodę fasolą z do smaku (jak na ziemniaki), dodaję warzywa i uzupełniam gotującą wodą tak, by warzywa były całkowicie przykryte.
Przykrywam i gotuję na nie za dużym ogniu do czasu, aż fasola i ziemniaki będą odpowiednio miękkie.
Następnie dodaję podsmażoną cebulę z kiełbasą, mieszam i jeśli trzeba, finalnie doprawiam do smaku –solą, pieprzem i majerankiem.
Komentarze