Zupa fasolowa

0 (0 ocen)

Pyszna, treściwa i prosta zupka.

Składniki:


  • 250 g białej fasoli (u mnie drobna)
    1 cebula
    1 laska dobrej kiełbasy
    1 ząbek czosnku
    3 średnie ziemniaki
    3 średnie marchewki
    1 pietruszka
    sól, pierz i majeranek

Zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W nocy przed gotowaniem namaczam fasolę w zimnej wodzie.
    Namoczoną fasolę gotuję w wodzie, w której się moczyła. Gotuję na małym ogniu, aż fasola będzie miękka ok. 1h. W razie potrzeby podlewam wodą tak, by fasola cały czas były nią przykryta.
    Obieram cebulę i kroję w kostkę.Kiełbasę kroję półtalarki. Rozgrzewam patelnię z olejem i podsmażam kiełbasę, aż się zrumieni. Wtedy dodaję cebulę, mieszam i smażę na średnim ogniu, aż się zeszkli. Pod koniec dodaję majeranek oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę chwilę razem
    Obieram ziemniaki, marchew i pietruszkę, płuczę w zimnej wodzie, po czym ziemniaki kroję w kostkę, a marchew i pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach.
    Wodę fasolą z do smaku (jak na ziemniaki), dodaję warzywa i uzupełniam gotującą wodą tak, by warzywa były całkowicie przykryte.
    Przykrywam i gotuję na nie za dużym ogniu do czasu, aż fasola i ziemniaki będą odpowiednio miękkie.
    Następnie dodaję podsmażoną cebulę z kiełbasą, mieszam i jeśli trzeba, finalnie doprawiam do smaku –solą, pieprzem i majerankiem.

Komentarze

Podobne przepisy