Ziemniaczana z szynką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Z zawodu jestem zootechnikiem i mieszkam na wsi. Bardzo lubię gotować dla mojej żony Emilii oraz córeczki Weroniki.

  • 30 min

Składniki:

  • ● 1/2 główki sałaty strzępiastej
    ● 6 ziemniaków
    ● 20 dag wędliny, najlepiej szynki
    ● cebula
    ● 6 łyżek majonezu
    ● 3 łyżki bulionu z kostki
    ● 2 łyżki octu winnego
    ● łyżeczka musztardy
    ● po 3 gałązki natki pietruszki i szczypiorku
    ● sól, pieprz

Ziemniaczana z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Studzimy i kroimy
    w plastry, a szynkę
    w kostkę. Sałatę myjemy, dokładnie
    osączamy i rwiemy
    w kawałki. Cebulę obieramy
    i kroimy w krążki. Szczypiorek
    i natkę pietruszki płuczemy,
    osuszamy i siekamy.
  • 2. Majonez mieszamy z bulionem,
    musztardą i octem winnym.
    Wsypujemy natkę. Sos
    doprawiamy solą i pieprzem,
    mieszamy.
  • Ziemniaczana z szynką 3. Ziemniaki, sałatę, szynkę
    i cebulę wkładamy do salaterki.
    Polewamy sosem i delikatnie
    mieszamy. Wkładamy do
    lodówki. Po schłodzeniu posypujemy
    szczypiorkiem.

Porady

● Pokrojoną szynkę można podsmażyć na oleju, wystudzić i dopiero dodać do sałatki.

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy