Ziemniaczana z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy
i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Studzimy i kroimy
w plastry, a szynkę
w kostkę. Sałatę myjemy, dokładnie
osączamy i rwiemy
w kawałki. Cebulę obieramy
i kroimy w krążki. Szczypiorek
i natkę pietruszki płuczemy,
osuszamy i siekamy.
2.Majonez mieszamy z bulionem,
musztardą i octem winnym.
Wsypujemy natkę. Sos
doprawiamy solą i pieprzem,
mieszamy.
3.Ziemniaki, sałatę, szynkę
i cebulę wkładamy do salaterki.
Polewamy sosem i delikatnie
mieszamy. Wkładamy do
lodówki. Po schłodzeniu posypujemy
szczypiorkiem.
Porady
● Pokrojoną szynkę można podsmażyć na oleju, wystudzić i dopiero dodać do sałatki.
Komentarze