Zielone naleśniki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Naleśniki są jedną z moich ulubionych potraw, jadłam je już chyba na milion sposobów, żeby mi się nie znudziły zaczęłam eksperymentować z ich kolorem.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 jajka
    1 szkl. mąki
    1 szkl.mleka
    1 szkl.wody
    300g szpinaku (u mnie były to liście zerwane wprost z ogrodu, następnie lekko obgotowane i zblendowane. Mrożonego szpinaku proponuję wrzucić zdecydowanie mniej, najlepiej stopniowo go dorzucać i obserwować kolor jaki uzyskuje ciasto)
    Farsz
    300g sera białego
    Jogurt
    Bazylia, ewentualnie czosnek

Zielone naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, jajka, wody i mąki przygotuj ciasto naleśnikowe, na koniec dodaj szpinak. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj nieco mleka.
  • 2. Przygotowane ciasto posól i przypraw pieprzem oraz ziołami typu bazylia, oregano oraz czosnkiem granulowanym. Z ciasta usmaż naleśniki.
  • 3. Ser rozdrobnij widelcem, dodaj tyle jogurtu, by powstała smarowna masa (jego ilość zależy głównie od rodzaju posiadanego sera, czy jest on bardziej czy mniej suchy). Przypraw bazylią, solą i pieprzem (możesz wzbogacić go także czosnkiem czy to naturalnym czy sproszkowanym.
  • 4. Każdy naleśnik smaruj masą, podawaj z odrobiną jogurtu.
    Po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

Komentarze

Podobne przepisy