Fińskie zielone naleśniki.

5 (143 ocen)

Fińskie naleśniki przygotowałem wg przepisu z M.E.Halbańskiego. Szpinakowe naleśniki są delikatne i pulchne chociaż cieniutkie. Przymierzam się do wykorzystania przepisu bez szpinaku. Myślę, że warto.

Składniki:

  • 100g szpinaku
    125 ml mleka
    1 jajko
    50g mąki
    1 łyżka masła klarowanego
    1/2 łyżeczki cukru
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Fińskie zielone naleśniki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Wlać mleko, szczyptę soli i startą gałkę muszkatołową. Zmiksować.
    Stopić masło. Wlać do ubitej masy i wymieszać.
    Jajko utrzeć z cukrem.
    Dokładnie wymieszać z ubitą masą.
    Szpinak umyć, sparzyć, osuszyć i posiekać.
    Dodać do ciasta i wymieszać.
    Smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem.
    Usmażyłem 4 duże naleśniki.
    Podawać jako gorącą przystawkę lub danie kolacyjne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować