Zapiekanka z łososia i banana

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przepis wymyśliłam sama, jest wyjątkowy, gdyż łączy w sobie smak ryby, owoców i warzyw. Z pozoru zaskakujące połączenie, ale bardzo trafne jak się okazało i nieco egzotyczne:)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA ZAPIEKANKę:
    - łosoś norweski-świeży: 300 gramów
    - banany pokrojone w talarki: 1 sztuka
    - groszek konserwowy-puszka: 0.5 puszki
    - cebula pokrojona w krażki: 1 sztuka
    NA SOS:
    - śmietana 18% mała: 1 szklanka
    - domowa konfitura wiśniowa z kawałkami owoców: 3 łyżki
    - jajko [ roztrzepane]: 1 sztuka
    - curry: 1 łyżeczka
    - pieprz do smaku: 1 szczypta
    - płatki owsiane błyskawiczne: 2 łyżeczki

Zapiekanka z łososia i banana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki łososia. Na wierzchu rozkładamy cebulę. Wkładamy do piekarnika na 10min, temp. 200oC. Naczynie wyjmujemy z piekarnika, na wierzchu układamy groszek i plastry banana. Przysypujemy górę płatkami owsianymi.
  • 2. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Wylewamy na wierzch i wkładamy do piekarnika. Całość zapiekamy ok. 25 min. W tym czasie gotujemy ryż i podajemy do zapiekanki. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy