Zapiekanka resztkowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nazwa niezbyt ciekawa, ale smakuje wyśmienicie. Resztkowa, ponieważ robimy z tego co mamy w lodówce:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    ziemniaki - 1kg
    marchewka - 3 szt.
    kapusta - kawałek
    ogórek kiszony - 2 szt.
    groszek - 1/2 puszki
    brukselka - kilka szt.
    kiełbasa - 2 szt.
    parówka - 1 szt.
    przyprawa do ziemniaków
    keczup
    olej

Zapiekanka resztkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane składniki 1. Przygotowujemy składniki. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, posypujemy gotową przyprawą do ziemniaków. Jeśli nie mamy to posypujemy pieprzem, solą , papryką ostrą i słodką, bazylią. Ogórki, marchewkę, kiełbasę i parówkę kroimy w plasterki, brukselkę kroimy na ćwiartki, kapustę szatkujemy.
  • Układanie warstw 2. Naczynie żaroodporne smarujemy cienko olejem. Układamy ziemniaki - jeden plasterek obok drugiego. Na pierwszą warstwę kładziemy po połowie każdego przygotowanego składnika. Na to znów układamy ziemniaki, potem resztę składników i na sam koniec ziemniaki.
  • Zapiekanka przed włożeniem do piekarnika 3. Naczynie przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika, aby naczynie nie pękło. Zapalamy piekarnik i zapiekamy ok. 1,5 godziny w 180 stopniach.
  • Efekt końcowy 4. Zapiekankę podajemy na gorąco polaną keczupem.

Porady

Jak sama nazwa wskazuje jest to zapiekanka resztkowa, więc albo przy jej robieniu opróżniam lodówkę spontanicznie albo na kilka dni przed planowaniem zrobienia zapiekanki odkładam zawsze np. kilka brukselek, kilka różyczek brokułów czy kalafiora itd. Można dodać również mięso mielone. Zapiekanka smakuje wyśmienicie, ponieważ warzywka puszczają sok przy pieczeniu i wszystkie aromaty ładnie się łączą. Zapiekankę robi się bardzo szybko, a efekt smaczny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy